lördag 4 juli 2009

FK fattar fel beslut!

Stor risk att Försäkringskassan fattar fel beslut

Försäkringskassan fattar ofta beslut om sjukpenning på felaktiga underlag. Dessutom får höginkomsttagare oftare än låginkomsttagare sin sjukpenning beviljad.
Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

Försäkringskassan får allvarlig kritik av Riksrevisionen. Deras granskning visar att Försäkringskassan ofta saknar underlag som fullständiga läkarintyg när de fattar beslut om sjukpenning.
Detta trots att Försäkringskassan enligt reglerna inte ska fatta beslut om någon obligatorisk uppgift saknas.
I 73 procent av de granskade ärendena är en eller flera av de obligatoriska uppgifterna otillräckliga.
I fall där personer fått sjukpenning beviljad har obligatoriska uppgifter varit bristfälliga i 75 procent av fallen, mot i 50 procent av fallen som fått avslag på sin sjukpenningsansökan.

Risken är alltså ganska stor att personer som har rätt till sjukpenning inte får det, medan personer som inte har rätt till sjukpenning får den beviljad.
Det finns också skillnader mellan olika grupper i samhället. Framför allt mellan olika inkomstgrupper. De som tjänar över 300 000 kronor om året får i högre utsträckning sin sjukpenning beviljad jämfört med personer som tjänar under 200 000 kronor per år.

Ett område där läkarintygen ofta brister handlar om bedömningen av individens arbetsförmåga. Däremot har yttranden från försäkringsläkarna ofta med en sådan bedömning, trots att denne läkare inte träffar patienten utan endast går på andra läkares underlag.
Att försäkringsläkarnas bedömning sedan väger tungt när ett beslut om sjukpenning ska fattas gör risken stor att besluten fattas på felaktiga underlag, konstaterar Riksrevisionen.

Vaddå stor risk.sanningen är att det så sker.Fast ingen vill tala om det.
Ingen vågar ta i det utan en smutskastningsprossess är på gång hela tiden.där sjuka döms ut som lata parasiter.
Mig veterligen så väljer ingen att hamna i varken skuldfällan eller i fattigfälla.
Dessutom kan man vinkla siffror lite hur om helst.För visst låter det bra att som husmark säger att det är fler som kommer tillbaka till arbetet och som inte fastnar i sjukskrivningsfällan..
De glömmer de antalet som inte syns ,de som inte gör något annat än jobbar och sover.
de som dessutom fått lämna jobbet och hamnat hos socialen,märk väl att antalet socialbidragstagare har ökat.dessutom ska vi inte glömma de som tagit sina liv för att de inte orkat mer.
har själv 2 vänner som tog det beslutet och lämnade både sambo,man,barn och barnbarn bakom sig.

2 kommentarer:

Mats Eriksson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mats Eriksson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.