söndag 5 september 2010

Alliansens nya förslag slår så här.



Arbetet och arbetaren står inför ett väldiga angrepp - här är ett axplock av vad regeringen gjort under mandatperioden och vad borgerligheten har för planer för framtiden. Källorna är borgerliga företrädares debattartiklar, pressmeddelanden och intervjuer i borgerliga medier.

* Provanställningstiden, alltså tiden så man kan sägas upp utan skäl, för ungdomar ska ökas från 6 månader till 18 och Centerpartiet bollar med idéer om upp till 24 månader.
* Det ska bli lättare att avskeda folk, och det ska bli extra lätt att avskeda den under 26. Saklig grund ska inte längre krävas.
* Tidigare skulle en visstidsanställning övergå i en fast tjänst efter 14 månader - regeringen utökar detta till 24 månader.
* Turordningsreglerna ska skrotas - den som är minst produktiv får gå vid uppsägningar. Ger ingen ökad sysselsättning, enligt forskning.
* Sommarjobb ska ske utan kollektivavtal - avtalen som reglerar i princip allt. Sommarjobbare kommer således ha endast ett minimum av trygghet.
* Ekonomiska frizoner ska etableras i huvudsakligen invandrartäta områden. Man förklarar inte exakt vad som menas, men högerdebattören och riksdagskandidaten Johnny Munkhammar talar om lägre löner och sämre anställningstrygghet inom det speciella geografiska området.
* Halva lönen för de som är under 23. Ingångslönerna är för höga. Lägre lön för invandrare.
* Sänkt semesterersättning.
* FP vill inskränka fackförbundens möjligheter till stridsåtgärder - men inte arbetsgivarnas. Centerpartiet vill också lagstifta mot fackförbundens rättigheter - och de ska inte kunna driva igenom kollektivavtal på företag där de saknar anställda.
* Sänkta reservationslöner - jobbskatteavdraget ska de faco tillfalla arbetsgivaren. Framtida löneökning ska hållas nere.
* Nedlägging av arbetslivsinstitutet. Nedskärningar i arbetsmiljöverket, färre inspektörer, färre inspektioner och fler arbetsplatsolyckor som slutgiltigt resultat. Ett system för rankning av arbetsplatser med hjälp av smilies ska ersätta hela rasket.
* Under tvister om uppsägning ska arbetsgivare inte längre betala lön, utan löntagaren ska få ersättning från a-kassan, vilket reducerar antalet dagar i arbetslöshet då man får ersättning. Den som inte har a-kassa får söka socialbidrag.
* Det förhöjda skadeståndet för felaktiga uppsägningar av människor över 60 år skrotas.
* Lättare att få F-skattesedel och registrera som enskild firma. I och med att den anställde klassas som egen företagare förlorar han eller hon stor del av sin trygghet, trots att man är kvar på samma arbetsplats med samma arbetsuppgifter.
* Slopat krav på kollektivavtalsenlig lön för nystartsjobb.

Det kanske allvarligaste är nog ändå utmaningen mot fackföreningsrörelsen - den enda intresseorganisation som kan protestera mot allt detta. Genom en medveten politik för att med slopade avdrag för medlemsavgifter och en försämrad arbetslöshetsförsäkring tappar fackförbunden medlemmar - mest i de sektorer som verkligen behöver en stark sammanslutning för löntagare.

De borgerliga kraven pekar i en tydlig riktning. Du ska ha mindre att säga till om på jobbet, du ska ha sämre arbetsmiljö, sämre trygghet och lägre lön.

Men du får några hundralappar lägre skatt.

Inga kommentarer: